LAPOR KES RASUAH BESAR, GANJARAN JUGA BESAR – SPRM

Rasuah bermaharajalela jika tiada laporan dibuat oleh anggota masyarakat kepada SPRM
(Imej: AFP)

PUTRAJAYA: Penjawat awam yang melaporkan kes rasuah kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), akan diberi ganjaran berupa nilai yang sama dengan kes yang dilaporkan.

Memetik Bernama, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Shamshun Baharin Mohd Jamil berkata, perkara itu telah diperkenalkan menerusi pekeliling dari pejabat Ketua Setiausaha Negara (KSN) pada 2011.

“Insentif terendah berjumlah RM500 bagi individu yang melaporkan kes rasuah RM500 dan ke bawah. Manakala kes rasuah RM500 ke atas, insentif akan dibayar mengikut nilai sogokan.”

Insentif Pencegahan Rasuah

Syarat yang perlu ditepati bagi pelapor menerima insentif itu adalah kes rasuah disiasat dan tertuduh didakwa serta disabit kesalahan.

Perasuah akan menerima hukuman setimpal

Pemberi maklumat pula tidak perlu bimbang kerana mereka dilindungi Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 dan Akta Perlindungan Saksi 2009.

“Kes rasuah tidak dilapor, seseorang itu boleh didenda tidak lebih RM100,000 bagi kegagalan melaporkan pemberian, janji atau tawaran rasuah, serta penjara tidak lebih 10 tahun, atau kedua-duanya sekali.”

Datuk Shamshun Baharin Mohd Jamil
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM

Manakala bagi kegagalan melaporkan permintaan atau suapan, seseorang boleh didenda tidak lebih RM10,000, atau penjara tidak lebih dua tahun, atau kedua-duanya sekali.

SPRM turut memaklumkan, sejak 2012 hingga tahun lepas, sejumlah kira-kira RM600,000 telah diagihkan kepada 343 penjawat awam yang tampil memberi maklumat.

Kelmarin, Bernama melaporkan pendedahan SPRM bahawa hanya 0.01 peratus daripada 1.6 juta penjawat awam berani tampil melaporkan perbuatan rasuah dalam jabatan dan agensi masing-masing.

Angka tersebut, jelas Shamshun Baharin masih rendah dalam usaha sifar rasuah dalam kalangan pegawai dan kakitangan perkhidmatan awam. – AlHijrah Online

One comment

Leave a Reply