LEBIH 950,000 PENGUNJUNG DAN JEMAAH UMRAH DI MASJIDIL HARAM SETIAP HARI SEJAK AWAL RAMADAN

Gambar AFP

MAKKAH: Masjidil Haram, masjid paling suci umat Islam yang terletak di tengah-tengah Kota Makkah, Arab Saudi, mencatat kedatangan lebih 950,000 pengunjung dan jemaah umrah dari serata dunia setiap hari sejak awal Ramadan, lapor Agensi Berita Arab Saudi (SPA).

Menurut SPA, pengurusan Jabatan Tertinggi bagi Hal Ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabawi turut menyatakan kesiapsiagaannya untuk menerima pertambahan jumlah kedatangan jemaah dalam 10 hari terakhir Ramadan.

“Jabatan akan menggerakkan semua sumber manusia dan peralatan operasinya bagi menjamin kelancaran ibadah umrah dan keselamatan jemaah”, kata jabatan itu seperti dipetik SPA.

Tambahnya, operasi pembersihan dan pensterilan di Masjidil Haram melibatkan lebih 4,000 pekerja pembersihan sebanyak 10 kali setiap hari.

Setiap proses pembersihan menggunakan lebih 80,000 liter (L) sabun cecair, 1,600L penyegar dan kira-kira 15,000L cecair pembasmi kuman.

Lebih 70 pasukan lapangan juga digerakkan 24 jam setiap hari untuk menyahkuman setiap ruangan di Masjidil Haram dan halaman luarnya, menggunakan bahan mesra alam dan lebih 500 pembersih tangan automatik.

Pengagihan air Zamzam juga digandakan dengan lebih 200,000 botol diagihkan di halaman Tawaf (Mataf) menggunakan robot AI, tidak termasuk pengagihan secara beg silinder oleh lebih 1,400 pekerja dan puluhan tong statik setiap hari.

Selain itu, lebih 8,000 kerusi roda biasa dan berkuasa elektrik disediakan untuk kegunaan jemaah umrah dan pengunjung warga emas dan Orang Kurang Upaya (OKU).

Jabatan itu turut menekankan keperluan bagi jemaah dan pengunjung untuk mematuhi arahan semasa melaksanakan ibadah dan memberi kerjasama penuh kepada anggota keselamatan dan petugas bagi menjamin suasana keagamaan yang  tenang dan selamat. — AlHijrah Online

Leave a Reply