LESEN SYARIKAT EMRAZ TRAVEL & TOURS DIGANTUNG ENAM BULAN

Foto fail Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Tiong King Sing. – Bernama

KUALA LUMPUR: Lesen Syarikat Emraz Travel & Tours Sdn Bhd digantung selama enam bulan berkuat kuasa Isnin ini (10 Julai) hingga 9 Jan 2024. 

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Tiong King Sing berkata perkara itu diputuskan selaras dengan Akta Industri Pelancongan 1992 (Akta 482) di bawah subseksyen 8(1)(d) iaitu menjalankan perniagaan mengikut cara yang memudaratkan kepentingan orang awam, industri pelancongan atau ekonomi negara.

“Dalam tempoh penggantungan lesen ini, syarikat tidak boleh mengurusniagakan apa-apa perniagaan baharu seperti mengiklankan pakej umrah dan mengambil jemaah baharu untuk mengerjakan umrah.

“Dalam tempoh penggantungan lesen ini juga, syarikat tersebut dikehendaki memulangkan semula bayaran dan dokumen milik jemaah umrah yang memilih untuk membatalkan tempahan dengan syarikat serta membuat penjadualan semula penerbangan umrah yang tertangguh,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya sekiranya didapati syarikat melanggar syarat ini, tindakan pembatalan lesen boleh diambil dan tiada pembaharuan lesen akan dibenarkan setelah habis tempoh lesen.

Pada 2 April lepas, Lembaga Tabung Haji (TH) menggantung lesen Pengelola Jemaah Haji (PJH) Emraz Travel & Tours sebagai langkah awal untuk melindungi kebajikan bakal jemaah haji susulan aduan awam berkenaan perkhidmatan umrah yang ditawarkan syarikat tersebut. — AlHijrah Online

Leave a Reply