MAYAT DUA BERANAK NAHAS BANJIR PAHANG DITEMUI

TEMERLOH: Dua beranak yang hilang selepas dihanyutkan arus ketika menyeberangi padang bola dalam banjir di Mentakab, Selasa lepas, ditemui hari ini.


Mangsa Musa Ahmad, 53, dan anak lelakinya Aireel Zikree, 10, ditemui pada jarak kira-kira 100 meter dari lokasi kejadian.


Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang Ismail Abdul Ghani berkata, kedua-dua mangsa dilaporkan meredah banjir di kawasan padang bola berdekatan bangunan UMNO Mentakab pada sekitar jam 3.15 petang sebelum dihanyutkan arus dan hilang.


Katanya, operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa lemas dilakukan Pasukan Penyelamat di Air (PPDA) Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Angin, dengan menggunakan bot pencarian meliputi kawasan seluas 500 meter persegi sebelum menjumpai mangsa pertama iaitu lelaki dewasa kira-kira jam 10 pagi tadi.


Mangsa kedua pula ditemui selepas itu pada jam 11.50 pagi dengan jarak yang hampir sama dengan mangsa pertama.


Operasi dijalankan lima anggota bomba dengan bantuan pihak polis dan mayat diserahkan kepada polis bagi tindakan lanjut.


Berdasarkan laporan bomba, penemuan mayat itu menjadikan kes kematian akibat banjir di Pahang seramai 12 individu manakala tujuh lagi mangsa masih hilang.—AlHijrah Online

Leave a Reply