‘PAK LI MEDICATED PLASTER’ MENGANDUNGI RACUN: KKM

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihati orang ramai agar mengelakkan dari membeli dan menggunakan produk tradisional ‘Pak Li Medicated Plaster’ setelah dikesan mengandungi racun berjadual Diphenhydramine.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pendaftaran produk jenis plaster itu telah dibatalkan pada 5 Dis lepas berikutan pengesanan racun berjadual itu di dalam produk berkenaan yang tidak dibenarkan dalam formulasi produk tradisional.

Beliau berkata, Diphenhydramine adalah sejenis antihistamin yang dikawal di bawah Akta Racun 1952 dan hanya boleh diperoleh daripada doktor atau ahli farmasi.

“Diphenhydramine digunakan untuk melegakan reaksi alahan dan kesan sampingannya yang digunakan secara tropikal termasuk ruam, gatal-gatal serta peningkatan kepekaan terhadap cahaya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata penjual dan pengedar produk ini perlu menghentikan penjualan dan pengedarannya dengan serta merta kerana ia melanggar Akta Jualan Dadah 1952 dan Peraturan-peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

“Individu yang melakukan kesalahan di bawah Peraturan-peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan berikutnya.

“Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya,” katanya.

Beliau berkata, orang awam yang sedang menggunakan produk ini dinasihatkan agar segera menghentikan penggunaannya dan mendapatkan nasihat professional kesihatan jika mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan.

“Orang awam boleh menyemak status pendaftaran sesuatu produk melalui laman sesawang http://www.npra.gov.my atau memuat turun aplikasi ‘NPRA Product Status’ daripada Google Play Store,” katanya. — BERNAMA

Leave a Reply