PAMPASAN UMRAH: JEMAAH HANYA PERLU BAWA KAD PENGENALAN

KUALA TERENGGANU: Jemaah umrah yang bakal menerima pampasan susulan penangguhan sementara ibadah tersebut selama sebulan bermula 8 Januari lepas, hanya perlu membawa kad pengenalan masing-masing ke Lembaga Tabung Haji (TH) kelak.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad berkata, sebaik sahaja pembayaran mula dilakukan nanti, jemaah yang terlibat tidak perlu melakukan sebarang pendaftaran, memandangkan senarai nama mereka akan diberikan oleh agensi pelancongan yang mengendalikan umrah mereka.

“Tidak perlu daftar apa-apa, mereka hanya perlu bawa kad pengenalan sahaja” katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Penyampaian Bantuan Perniagaan Program Inspirasiku Myhaus di Kampung Raja Barang dekat Chendering, di sini hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, kerajaan akan membayar 50 hingga 60 peratus kerugian yang dialami oleh jemaah umrah sepanjang penangguhan sementara ibadah tersebut selama sebulan bermula 8 Januari lepas.

Ahmad Marzuk berkata TH dan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) telah melakukan tapisan senarai jemaah yang menanggung kerugian, bagaimanapun proses berkenaan masih dalam penelitian di peringkat akhir dan ia dijangka dapat diselesaikan pada pertengahan bulan ini. –AlHijrah Online

Leave a Reply