PARLIMEN IRELAND DIJANGKA BAHAS USUL USIR DUTA ISRAEL DAN RUJUK ISRAEL KE MAHKAMAH JENAYAH ANTARABANGSA

LONDON: Parlimen Ireland dijangka mengadakan undian mengenai usul untuk mengusir duta Israel pada minggu depan, lapor Agensi Anadolu memetik media tempatan. 

Media tempatan melaporkan Demokrat Sosial bersedia untuk membawa usul itu ke Parlimen untuk menuntut kerajaan menarik balik status diplomatik Dana Erlich.

Usul berkenaan turut mendesak sekatan ekonomi dikenakan terhadap Israel dan merujuk rejim itu ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk menyiasat sama ada Israel itu telah melakukan jenayah perang ke atas Gaza.

Pemimpin Demokrat Sosial Holly Cairns berkata masyarakat antarabangsa dilihat mempunyai sikap yang berten­tangan atau “ambivalen” dengan penderitaan rakyat Gaza.

“Usul kami menyeru kerajaan Ireland melobi bagi menggantung Perjanjian Persatuan EU-Israel kerana tidak mematuhi klausa hak asasi manusia dalam perjanjian perdagangan itu. EU juga harus menggantung akses Israel kepada €95 bilion dana Horizon Europe untuk penyelidikan dan inovasi.

“Memandangkan kegagalan Israel untuk menghentikan serangan terhadap penduduk awam, wartawan, kakitangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pekerja kesihatan, maka kerajaan mesti menarik balik status diplomatik Duta Israel ke Ireland,” katanya.

Menurut akhbar Irish Examiner, parti terbesar di Ireland Sinn Fein akan membawa usul mengenai merujuk Israel ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Jurucakap hal ehwal luar Parti Sinn Fein, Matt Carthy, berkata Perdana Menteri Leo Varadkar sebelum ini menyifatkan kegagalan Israel untuk mematuhi undang-undang kemanusiaan tidak boleh dipandang remeh.

“Israel mesti bertanggungjawab kerana sengaja menyasarkan dan membunuh beribu-ribu orang awam, memusnahkan infrastruktur seperti hospital, sekolah dan masjid, memaksa penduduk berpindah dan menyekat bekalan air, makanan, bahan api dan bekalan penting yang lain kepada penduduk Gaza,” katanya.

“Ireland juga harus menggunakan hak sebagai negara pihak kepada Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk merujuk tindakan Israel kepada pendakwa mahkamah bagi tujuan meminta siasatan terhadap sebarang perlakuan jenayah perang, jenayah terhadap kemanusiaan dan pembunuhan beramai-ramai yang berlaku di Gaza sejak sebulan lalu,” katanya.–AlHijrah Online

Leave a Reply