PELAJAR MALAYSIA LEMAS DI ACEH

Foto Arkib

Kuala Lumpur: Seorang pelajar warga Malaysia yang menuntut di Sekolah Pondok Raudhatul Quran Al Aziziah di Aceh, Indonesia antara lima pelajar yang maut dihanyutkan arus deras ketika mandi di Sungai Brayeun, Aceh.

Lapor CNN Indonesia, mangsa warga Malaysia dikenali sebagai Fakhrul Razi, 20 tahun.

Jurucakap pihak berkuasa, Ibnu Harris Hussain berkata tragedi berlaku ketika kelima-lima pelajar berenang di sungai tersebut ketika hujan lebat.

Tambahnya, kejadian berlaku sekelip mata apabila berlaku kepala air yang menghanyutkan kesemua pelajar tersebut. Hanya seorang mangsa berjaya diselamatkan.

“Seorang daripada lima mangsa berjaya diselamatkan penduduk setempat, manakala empat lagi hilang dibawa arus deras sebelum ditemukan sudah meninggal dunia.


“Mayat mangsa terakhir dihanyutkan sehingga ke kawasan pantai dan dikenal pasti sebagai pelajar asal Malaysia, Fakhrul Razi,” katanya seperti yang dilaporkan CNN Indonesia.

Jelas Ibnu Harris, jenazah Fakhrul ditemui berhampiran Pantai Lampuuk, Aceh Besar oleh kumpulan nelayan yang hendak turun ke laut.

Menurutnya lagi, operasi membawa keluar jenazah pelajar itu berdepan kesukaran memandangkan laut bergelora dan angin kencang.

Tambahnya, pihak keluarga di Malaysia telah dimaklumkan dan semua urusan dijangka selesai tidak lama lagi.–AlHijrahOnline

Leave a Reply