PELAJAR TINGKATAN 3 MAUT REMPUH LORI

KUANTAN: Seorang pelajar sekolah Tingkatan Tiga maut selepas motosikal ditunggangnya melanggar sebuah lori hingga menyebabkan ia terbabas lalu merempuh sebuah kereta di Jalan Lapangan Terbang berhampiran Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah (LTSAS), di sini semalam.

Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Wan Mohd Zahari Wan Busu berkata, kejadian membabitkan tiga buah kenderaan iaitu motosikal jenis Yamaha LC 135, lori Nissan dan Perodua Axia.

“Hasil siasatan awal mendapati penunggang motosikal dari arah LTSAS menghala ke arah Kuantan manakala pemandu lori dan pemandu kereta dari arah Kuantan menghala ke LTSAS.

“Ketika pemandu lori sedang membelok ke simpang sebelah kanan, secara tiba-tiba mangsa yang datang dari arah bertentangan telah melanggar lori lalu terbabas melanggar kereta yang datang dari arah Kuantan,” katanya hari ini.

Wan Mohd Zahari berkata, siasatan awal mendapati kemalangan berlaku kerana kecuaian pemandu lori yang gagal memberi laluan kepada kenderaan yang bergerak lurus.

Bagaimanapun katanya, pemandu lori berkenaan tiada rekod saman, begitu juga mangsa.

“Namun, pemandu kereta mempunyai dua rekod saman lampau iaitu pandu laju yang dikesan menerusi sistem Saman Cops,” ujar beliau.

Mayat mangsa dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) untuk dibedah siasat dan sampel darah seta urin mangsa diambil untuk tujuan toksikologi.

Kes dalam siasatan lanjut di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.—AlHijrah Online

Leave a Reply