PELAKON REMAJA PERLU BUAT LAPORAN POLIS ISU JENAYAH SEKSUAL

Gambar fail Idris Ahmad. – Bernama

KUALA LUMPUR: Pelakon remaja berusia 15 tahun yang baru-baru ini mendakwa menjadi mangsa gangguan seksual bapanya perlu membuat laporan polis.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad berkata, tindakan itu perlu kerana jenayah seksual merupakan kesalahan yang berat dari sudut undang-undang.

“Pihak berkuasa terutamanya pihak polis boleh bertindak sewajarnya apabila dibuka kertas siasatan dan boleh membuktikan kebenaran dan kesahihan setiap kesalahan yang dilakukan.

“Apatah lagi kes ini adalah kes yang melibatkan ibu dan bapa kandungnya. Aib keluarga perlu sangat untuk dijaga kerana usia gadis ini masih muda. Banyak lagi perkara yang bakal ditempuh bagi seorang anak muda dan laporan pada pihak berkuasa perlu dibuat agar masa depan insan teraniaya seperti ini mendapat pembelaan sewajarnya,” katanya dalam catatan di Facebook.

Beliau turut meluahkan rasa khuatir terhadap ancaman dan keselamatan pelakon itu apabila mendedahkan kelakuan bapanya pada umum.

“Aib dan jenayah adalah dua perkara yang berbeza, tapi terkait antara satu sama lain bila ianya dibacarakan dalam bab undang-undang.

“Mungkin tajuk berita agak sensasi, tapi pastinya Islam memberi ruang penyelesaian yang lebih tuntas,” katanya mengulas laporan akhbar yang melaporkan beliau menasihatkan pelakon itu tidak mendedahkan aib bapanya.

Dalam pada itu beliau difahamkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat telah bersedia untuk membantu jika laporan dibuat dan akan memberi perlindungan sementara siasatan dijalankan terhadap mangsa.

“Negara kita punyai undang-undang. Kita perlu mendahului suatu perkara yang tepat untuk menatijahkan kebenaran,” katanya. – AlHijrah Online

Leave a Reply