PKPB DITAMATKAN DI SEMUA NEGERI KECUALI DI SELANGOR, SABAH, KL DAN BEBERAPA KAWASAN

KUALA LUMPUR: Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di semua negeri diumum tamat hari ini kecuali di Selangor, Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur serta beberapa kawasan di negeri yang ditamatkan PKPB.

Arahan PKPB di negeri-negeri yang tidak ditamatkan dilanjutkan bermula 7 hingga 20 Disember depan.

Menurut Ismail Sabri, bagi negeri Selangor, PKPB dikenakan di seluruh negeri itu kecuali Kuala Selangor, Sabak Bernam, dan Hulu Selangor berikutan jumlah kes yang terkawal.

Dalam pada itu beliau turut memaklumkan, terdapat beberapa kawasan di negeri yang ditamatkan PKPB masih kekal dengan arahan PKPB susulan jumlah kes yang tinggi.

Antaranya, seluruh Pulau Pinang kembali kepada PKPP kecuali di Mukim 12 (Barat Daya) dan Mukim 13 (Timur Laut), Flat Jalan Paya Terubong, Relau dan Flat di Desa Bistari, Batu Uban.

Bagi negeri Perak pula, seluruh negeri itu ditamatkan PKPB kecuali di daerah Kinta serta Mukim Teja (daerah Kampar) dan Mukim Changkat Jong (daerah Hilir Perak) serta Depot Tahanan Imigresen Langkap Beserta Kuarters, Daerah Hilir Perak.

Sementara itu untuk negeri Kelantan pula, seluruh negeri itu kembali kepada PKPP kecuali daerah Kota Bharu, Machang, Tanah Merah dan Pasir Mas serta Madrasah Ad-Diniah Al Falahiah, Kg Dalam Huma, Bukit Awang, Pasir Puteh.

Selain itu untuk Negeri Sembilan, seluruh negeri tersebut kembali kepada PKPP kecuali bagi daerah Seremban dan Port Dickson yang dilanjutkan PKPB bermula 7 Disember sehingga 20 Disember 2020.

Menurut Ismail Sabri, arahan penamatan PKPB bagi Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Negeri Sembilan, dan Wilayah Persekutuan Labuan berkuatuasa esok, 6 Disember. — AlHijrah Online

One comment

  • Mohd Ghazali b cha

    Bagi pendapat sy buat masa skrg ni utk merentas negeri kalau boleh jgn dibenarkan dulu sekiranya kita semua nk membendung c19.Jgn sampai gelombong c19 berulang kembali buat Kali ketiga.Rakyat dh penat.

Leave a Reply