PM UMUM LEMBAH KLANG, MELAKA BERALIH FASA 4 PPN, LAGI KELONGGARAN S.O.P.

SUMBER ARKIB

KUALA LUMPUR: Lembah Klang (Wilayah Persekutuan Putrajaya, Kuala Lumpur, Selangor) dan Melaka beralih ke Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN), bermula 18 Oktober 2021.

Peralihan fasa itu juga melibatkan Kelantan, Perak, Pulau Pinang, Sabah dan Kedah yang beralih ke Fasa 3 PPN, berkuat kuasa pada tarikh yang sama.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, negara Malaysia secara keseluruhannya beralih ke Fasa 3 yang mengikut garis panduan yang ditetapkan PPN serta peratusan kadar vaksinasi lengkap populasi dewasa.

“Berdasarkan laporan kes positif COVID-19 harian yang dilaporkan Kementerian Kesihatan (KKM), negara mencatatkan bilangan kes di bawah 10,000 kes sehari bagi tempoh dua minggu berturut-turut. Kadar kebolehjangkitan atau R-naught mencatatkan penurunan di bawah paras 1.0 iaitu 0.86.

“Sehingga semalam, kadar vaksinasi populasi dewasa bagi dos pertama adalah 95% manakala jumlah yang menerima dua dos vaksin pula seramai 91.2% dan dijangka terus meningkat,” dalam kenyataannya, hari ini.

Berikut merupakan kelonggaran SOP yang diumumkan:

  • Pengurangan tempoh perintah pengawasan dan pemerhatian bagi pengembara dari luar negara bagi pengembara divaksinasi lengkap (tempoh kuarantin tujuh hari di rumah atau stesen kuarantin) dan pengembara tiada atau tidak lengkap divaksin (tempoh kuarantin 10 hari di stesen kuarantin), 18 Oktober 2021.
  • Pengurangan tempoh perintah pengawasan dan pemerhatian bagi kontak rapat kepada 7 hari di rumah (bagi yang lengkap divaksin) dan 10 hari (bagi yang tiada atau tidak lengkap divaksin) berkuat kuasa 18 Oktober 2021.
  • Jemaah dibenarkan mengerjakan umrah selaras dengan keputusan memansuhkan keperluan MyTravelPass untuk ke luar negara, berkuat kuasa 18 Oktober 2021 selaras pengumuman kebenaran rentas negeri dan negara.
  • Kenderaan e-hailing dibenarkan mengambil penumpang berdasarkan kapasiti tempat duduk kenderaan bagi semua Fasa PPN, bermula esok, 16 Oktober 2021.

–AlHijrah Online

Leave a Reply