RM116.2 JUTA DIAGIHKAN AGENSI AGAMA KEPADA GOLONGAN MEMERLUKAN SEPANJANG MEI

KUALA LUMPUR: Sejumlah RM116.2 juta diagihkan agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) kepada golongan yang memerlukan sepanjang Mei 2022.

Menterinya Senator Datuk Idris Ahmad berkata, pihaknya melaksanakan tanggungjawab menyantuni asnaf, fakir miskin, golongan rentan serta institusi-institusi pendidikan khususnya di Wilayah-Wilayah Persekutuan dengan bantuan kewangan, makanan, buku teks, peralatan elektronik, bantuan membaik pulih rumah dan sebagainya.

“Antaranya, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah mengagihkan sejumlah RM110.4 juta wang bagi program Semarak Syawal dan agihan pembekalan barangan kepada asnaf tanpa tunai.

“Begitu juga Lembaga Tabung Haji  (TH) meneruskan bantuan tanggungjawab sosial korporat (CSR) kepada mangsa banjir di Pantai Timur berjumlah RM300,000 dan program MyHaus berjumlah RM260,000 serta Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dengan program-program latihan yang dijalankan,” katanya dalam catatan di Facebook rasminya.

Tambah Idris pihaknya sentiasa berusaha untuk memastikan para asnaf disantuni seterusnya berjaya mengeluarkan mereka daripada kepompong kemiskinan.

“Pada masa yang sama, pada bulan lalu, kami telah berkongsi fikrah pelaksanaan pendekatan Keluarga Malaysia Keluarga Sejahtera kepada dunia Islam. Semoga ianya menyerlahkan lagi keindahan Islam menjaga mashalah umat,” katanya.

Sementara itu antara program yang dijalankan agensinya bulan lalu ialah Persidangan Antarabangsa “Kesatuan Islam: Konsep, Peluang dan Cabaran”, Pelancaran Aplikasi Digital YaPIEM, Program Rehlah Till Jannah, Sidang Kemuncak Ulama’ Islam Mengenai Perpaduan Sebagai Asas Pembebasan Masjidil Aqsa, dan Multaqa Murabbi Ummah Peringkat Wilayah Persekutuan. – AlHijrah Online

Leave a Reply