SALURAN ADUAN KHAS BERKAITAN PERKHIDMATAN PENGHANTARAN MAKANAN DITUBUHKAN

Sumber Gambar : Wilayahku.com

HULU TERENGGANU: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mewujudkan saluran aduan khas bagi peniaga dan pengguna membuat sebarang aduan berhubung perkhidmatan penghantaran makanan (p-hailing).

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid berkata, kementerian serius untuk menangani isu-isu berkaitan perkhidmatan itu dan mengambil langkah proaktif untuk menambahbaik ekosistem industri p-hailing.

Beliau berkata, kementerian menerima pelbagai rungutan daripada peniaga dan pengguna mengenai perkhidmatan p-hailing termasuk dakwaan berhubung kelewatan bayaran yang dibuat kepada peniaga.

Menurut Rosol, saluran aduan khas itu akan meningkatkan kecekapan dan memudahkan pihaknya mengenal pasti kes dan isu yang dibangkitkan untuk diambil tindakan lanjut.

Beliau berkata, sehingga Ogos tahun ini sebanyak 946 aduan telah diterima mengenai perkhidmatan Food Panda dan 43 aduan berkaitan Grab Food.

Tambah Rosol, pihaknya juga giat mengadakan libat urus dengan pemain industri p-hailing untuk penambahbaikan industri penghantaran makanan.

Selain itu, KPDNHEP turut menjalankan kajian penggunaan perkhidmatan  p-hailing di kalangan peniaga bagi mendapatkan maklumat sokongan untuk mencari kaedah penyelesaian terhadap isu-isu yang timbul.

“Jadi kita wujudkan saluran aduan khas tersebut supaya bukan sahaja peniaga malah pengguna yang mempunyai sebarang masalah boleh mengemukakan aduan kepada kita dan akan disiasat untuk diambil tindakan,” katanya selepas merasmikan jualan Koperasi Rakyat Felda Bukit Bading di bangunan Koperasi Felda Bukit Bading, Ajil siang tadi.

Beliau berkata, mana-mana pihak berkaitan kini boleh menyalurkan sebarang aduan berkaitan perkhidmatan p-hailing menerusi adu.khidmatpenghantarmakanan@kpdnhep.gov.my. –AlHijrah Online

Leave a Reply