SAMBUT TAHUN BAHARU DENGAN SOLAT HAJAT DAN DOA SELAMAT, SIMPATI DENGAN MANGSA BANJIR

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengambil keputusan untuk membatalkan sambutan tahun baharu 2022.

Dalam kenyataannya hari ini, sambutan tahun baharu yang akan berlangsung esok akan digantikan dengan solat hajat serta doa selamat bagi menghormati dan bersimpati dengan mangsa banjir yang melanda beberapa negeri.

“Saya telah meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) untuk menganjurkan Solat Hajat dan Malaysia Berzikir Ambang 2022 pada 31 Disember 2021 di Masjid Putra, Putrajaya.

“Dengan itu, saya mengajak Keluarga Malaysia untuk solat Maghrib berjemaah, solat hajat dan doa selamat di Masjid Putra, Putrajaya pada malam esok,” katanya menerusi laman Facebook beliau.

Ismail Sabri mengajak Keluarga Malaysia yang tidak berpeluang untuk hadir ke Putrajaya untuk mengikuti siaran secara langsung di Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan TV Alhijrah.

Dalam masa yang sama, beliau menyarankan agar masjid-masjid di seluruh negara, terutamanya masjid negeri untuk menganjurkan majlis yang sama.

Bagi Keluarga Malaysia yang bukan beragama Islam, Ismail berkata mereka boleh melakukan sembahyang megikut kepercayaan dan agama masing-masing.

“Semoga usaha kita semua mendapat keberkatan dan Malaysia akan menjadi lebih baik daripada tahun-tahun sebelum ini,” katanya.–AlHijrah Online

Leave a Reply