SELANGOR BENARKAN SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDILADHA DI MASJID, SURAU

Sumber Gambar: ARKIB BERNAMA

SHAH ALAM: Solat sunat Hari Raya Aidiladha di Selangor dibenarkan dengan had jemaah seramai 50 orang di masjid manakala surau kebenaran solat Jumaat dibenarkan sehingga 40 orang.

Pun begitu, Exco Hal Ehwal Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Selangor, Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata solat sunat Hari Raya Aidiladha di surau kariah adalah tidak dibenarkan.

Ujarnya, jumlah jemaah yang dimaklumkan termasuk pentadbir masjid dan surau.

Katanya, semua pentadbir masjid dan surau kebenaran Jumaat hanya dibenarkan menjemput jemaah terdiri dalam kalangan ahli kariah sahaja.

“Keutamaan adalah ahli kariah yang telah menerima dua dos suntikan vaksin.

“Laungan takbir akan bermula jam 7.30 pagi diikuti solat sunat Aidiladha didirikan pada jam 8.30 pagi dan bersurai pada jam 9 pagi,” katanya.

Sumber: Facebook Zawawi Mughni

Zawawi berkata, bagi mereka yang tidak dapat menunaikan solat sunat di masjid atau surau, boleh melaksanakan ibadah tersebut bersama keluarga di kediaman masing-masing.

“Semua pihak berkuasa tempatan (PBT) yang menguruskan tanah perkuburan Islam hendaklah membantu pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dari sudut pematuhan tersebut,” katanya.

Zawawi mengulas, pihaknya mengharapkan semua rakyat Selangor dapat memberi kerjasama dalam melaksanakan ketetapan tersebut agar dapat membantu kerajaan mengekang penularan COVID-19 di negeri ini.–AlHijrah Online

Leave a Reply