SOLAT HAJAT DAN DOA SELAMAT UNTUK PALESTIN SELEPAS MAGHRIB


(GAMBAR OLEH: Mohd RASFAN / AFP)

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menyarankan semua masjid, surau Jumaat dan surau di seluruh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan untuk melaksanakan solat hajat dan doa selamat pada 17 Mei 2021 (Isnin) selepas solat Maghrib.

Pengarah JAWI, Datuk Mohd Ajib Ismail berkata ia bagi mendoakan kesejahteraan dan keselamatan rakyat Palestin dari kezaliman tentera Israel.

“Insafilah kezaliman berterusan yang dilakukan oleh tentera Israel terhadap rakyat Palestin di bumi Gaza dengan menitipkan doa dan menghulurkan bantuan kepada mereka mengikut kemampuan masing-masing.

“Kecaknaan kita adalah tanda solidariti dan keprihatinan terhadap permasalahan yang dihadapi oleh ummah. Semoga kita sentiasa di dalam perlindungan dan pemeliharaan Allah SWT,” katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Semalam Yang Di-Pertuan Agong, Al Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah menitahkan seluruh masjid dan surau di negara ini untuk menganjurkan solat sunat hajat bagi mendoakan kesejahteraan rakyat Palestin. — AlHijrah Online

Leave a Reply