TH: LAKSANA TRANSAKSI ELAK AKAUN DIKLASIFIKASI ‘TIDAK AKTIF’

Kenyataan yang dikeluarkan TH hari ini.

KUALA LUMPUR: Awas, jika tiada sebarang transaksi dalam akaun Tabung Haji para pendeposit melebihi tujuh tahun berturut-turut mulai 2013, akaun berkenaan boleh dikategorikan sebagai tidak aktif atau berstatus dorman.

Demikian peringatan TH menerusi kenyataan yang dikeluarkan hari ini khusus buat pendeposit yang akaun mereka tidak aktif.

“Mana-mana pendeposit yang tidak melakukan sebarang transaksi melebihi tujuh tahun akan dikategorikan sebagai akaun dorman.”

Tabung Haji

TH bagaimanapun menjelaskan, simpanan yang terdapat dalam akaun dorman itu masih lagi boleh dituntut dan dibayar kepada pendeposit, apabila akaun tersebut diaktifkan semula dengan melakukan sekurang-kurangnya satu transaksi simpanan atau pengeluaran wang.

“Transaksi boleh dilakukan di 10,000 touch points TH sama ada melalui kaunter, dalam talian dan mesin ATM/CDM rakan strategik TH iaitu Bank Islam, Maybank, Bank Rakyat dan CIMB.”

Tabung Haji

TH turut mengingatkan para pendeposit supaya sentiasa aktifkan akaun masing-masing agar mereka terus menikmati manfaat menyimpan di TH, antaranya simpanan dijamin kerajaan, mendapat agihan keuntungan, zakat dibayar, patuh syariah, dikecualikan cukai dan turut serta dalam kempen simpan, daftar dan menang.

Sebarang pertanyaan berkaitan akaun tidak aktif atau sebarang perkhidmatan TH, orang ramai boleh berhubung terus dengan bahagian Khidmat Pelanggan (THCC) melalui talian 03-6207 1919. – AlHijrah Online / Ardi Herman Mohd Mardzi

Leave a Reply