TIGA PENIAGA SAYUR DIKOMPAUN TIDAK PAMER, NAIKKAN HARGA

ALOR SETAR: Tiga peniaga sayur dikenakan kompaun oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kedah selepas didapati tidak meletakkan tanda harga dan menaikan harga yang  dikesan menerusi Ops Sayur .

Pengarah KPDNHEP Kedah, Rae Morn Verak berkata, operasi tertumpu di pasar awam di negeri ini dengan menyasarkan peletakan tanda harga yang jelas dan penggunaan alat timbang yang masih dalam tempoh yang sah.

Katanya, dalam usaha memerangi kenaikan ini, seramai 172 orang pegawai penguatkuasa dan 52 orang pegawai pemantau harga digerakkan di seluruh negeri bagi membuat pemeriksaan.

“Dalam usaha untuk mengenal pasti punca kenaikan harga, jadi sekarang kita akan meneliti rangkaian pembekalan sayur ini sama ada daripada pihak peruncit atau pembekal.

“Kita juga akan sentiasa mendapatkan maklumat harga sayur terkini dari ladang melalui FAMA (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan) dan berpandukan harga ini kita akan menyelidik sama ada wujud pencatutan tidak kira di peringkat pembekal ataupun di peringkat akhir iaitu di peringkat peniaga,” katanya.

Jelasnya, sepanjang pelaksanaan Ops Sayur, sebanyak 171 pemeriksaan dilakukan di bawah ops sayur dan sebanyak 12 notis bertulis (NB) dan 89 notis pengesahan maklumat barangan (NPMB) dikeluarkan kepada peniaga.

Kesemua tindakan itu disiasat di bawah Akta Kawalan Harga Dan Antipencatutan 2011.

Rae Morn berkata, sepanjang tahun ini sebanyak 69,654 buah premis telah diperiksa bagi seluruh negeri Kedah 929 daripadanya dikenakan tindakan atas pelbagai kesalahan.

Ia membabitkan nilai keseluruhan kompaun sebanyak RM154,000 dan rampasan sebanyak RM607,051.75 —AlHijrah Online

Leave a Reply