ZULKIFLI BERKONGSI KEPADA KOMUNITI LGBT ERTI SEBENAR BAHAGIA DAN TAKWA KEPADA ALLAH SWT

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri semalam sempat meluangkan masa bertemu dan berinteraksi dengan komuniti Lesbian, Gay, Biseksual, dan Transgender (LGBT).

Dalam pertemuan kira-kira 20 minit di sebuah hotel di ibu negara, Zulkifli memaklum sempat berkongsi ilmu dengan komuniti LGBT berhubung maksud sebenar bahagia dan takwa kepada Allah SWT.

“Hari ini saya singgah ke Ancasa Hotel, Kuala Lumpur setelah mendapat makluman ada bengkel melibatkan komuniti transgender anjuran Pertubuhan Kesihatan Dan Kebajikan Umum Malaysia (PKKUM).

“Dalam 20 minit masa yang terluang, saya berkongsi dengan semua komuniti transgender yang hadir berkenaan erti sebenar bahagia dan takwa kepada Allah SWT. Sebelum pulang, saya memberi sedikit sumbangan buat semua peserta dan anak angkat yang dipelihara oleh segelintir komuniti,” katanya dalam ciapan di Twitter rasminya.

Zulkifli semalam turut mengulas berhubung kenyataannya terhadap komuniti LGBT.

“Mungkin ramai masih ingat kenyataan saya berhubung transgender sebelum ini. Saya menegaskan komuniti transgender terutamanya Muslim tetap perlu mematuhi undang-undang dan menjalani kehidupan sebagai dengan Muslim dengan sebaiknya.

“Mana-mana rakyat Malaysia yang berpegang sepenuhnya dengan Rukun Negara, pasti akan memahami maksud sebenar kenyataan saya.

“Tiada tujuan lain dalam kenyataan saya melainkan saya ingin kita semua berada dalam redha Allah SWT,” katanya.

Zulkifli berkata Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan beberapa agensi agama lain di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) sedang merencanakan sebuah program khusus yang memberi peluang transgender berdialog dengan beliau dan panel pakar yang lain bagi mendapatkan solusi tuntas berkenaan beberapa isu melibatkan komuniti transgender Muslim.

“Agensi-agensi agama dinaungi saya sedia menghulurkan bantuan untuk melunaskan hak komuniti transgender Muslim dalam memahami agama Islam dan bersama-sama untuk berhijrah ke arah yang lebih baik.

“Mereka ada hak untuk hidup beragama dan mereka ada hak untuk mendapatkan panduan daripada pihak kerajaan khususnya JPM (Hal Ehwal Agama) dalam mengamalkan cara hidup yang beragama,” katanya. — AlHijrah Online

Leave a Reply