ZULKIFLI TIBA DI RIYADH

RIYADH: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri selamat tiba di Riyadh, Arab Saudi kira-kira jam 7 malam semalam waktu tempatan.

Lawatan kerja selama 10 hari bermula semalam ini, akan memberi fokus kepada beberapa perkara berhubung hal ehwal Islam termasuk urusan umrah dan haji.

Ketibaan Zulkifli di Lapangan Terbang Raja Khaled, Riyadh disambut wakil Setiausaha Agung Bagi Hal Ehwal Eksekutif Liga Dunia Islam, Sheikh Abdulrahman Mohammed Al-Matar dan Duta Besar Malaysia ke Arab Saudi, Datuk Abd Razak Abdul Wahab.

Zulkifli dijadual akan mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung Liga Dunia Islam, Dr Mohammad Abdul Karim Al-Issa hari ini.

Pertemuan itu nanti dijangka akan membincangkan perkara berkaitan hal ehwal Islam serta isu-isu anti pengganas yang menjadi perhatian kedua-dua pihak.

Dalam kenyataan media semalam, Zulkifli memaklumkan lawatan kerjanya ke Arab Saudi dibuat atas undangan Liga Dunia Islam.

Liga Dunia Islam adalah sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Islam yang berpangkalan di Makkah dan ditubuhkan pada 1962.

Selain perbincangan dengan Liga Dunia Islam, dalam lawatan kerja sehingga 18 April ini, Zulkifli dijadual akan turut mengadakan pertemuan kerjasama dua hala mengenai haji dan umrah.

Beliau juga dijadul untuk melakukan ziarah di Madinah selain menunaikan ibadah umrah di Makkah. — AlHijrah Online

Leave a Reply