47 MAT REMPIT DITAHAN HARI RAYA PERTAMA

Sumber: Media Sosial

BATU PAHAT: Sambutan Aidilfitri pada hari pertama dicemari aktiviti rempit di Dataran Penggaram, di sini.

47 penunggang motosikal berusia 15 hingga 30 tahun ditahan polis menerusi Op selamat ke-20.

Op bermula dari jam 5 hingga 7 petang itu mengepung kawasan dataran bagi memastikan kesemua penunggang motosikal tidak melarikan diri.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Ismail Dollah berkata, operasi selama dua jam telah melibatkan 12 anggota dan pegawai Bahagian Siasatan serta Penguatkuasaan Trafik Daerah (BSPTD) Batu Pahat.

“Operasi dilakukan berikutan aduan orang awam menyatakan puluhan remaja berkumpul dan membuat bising menggunakan motosikal di kawasan berkenaan,” jelasnya dalam kenyataannya pada Ahad

“Kesemua mereka diiring ke balai polis kira-kira 200 meter dari kawasan tersebut untuk pemeriksaan yang lebih lanjut,”

Sebanyak 79 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan dan 10 buah motosikal disita di bawah seksyen 64(1) Akta pengangkutan Jalan (APJ) 1987 kerana tiada lesen menunggang dan mengubai suai ekzos, menurut ACP smail Dollah.

“Selain itu, polis turut menahan tiga remaja dalam konvoi kerana melakukan pembakaran suar asap yang mendatangkan bahaya dan mengganggu ketenteraman awam serta pengguna jalan raya.”

Kes disiasat mengikut seksyen 4 Akta Kesalahan kecil/ Seksyen 8 Akta Bahan Letupan.

“Pihak polis menasihatkan ibu bapa supaya memantau anak masing-masing bagi mengelakkan mereka terlibat dengan aktiviti tidak sihat melanggar peraturan dan undang-undang yang sedia ada,” Ujarnya–AlHijrah Online

Leave a Reply