Baik pulih sekolah dipukul ribut siap sebelum sesi persekolahan 2020

Keadaan SMK Landas yang rosak selepas dipukul ribut semalam.

KUALA TERENGGANU – Baik pulih struktur bangunan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Landas, Hulu Terengganu yang rosak dipukul ribut, semalam dijangka siap sebelum sesi persekolahan 2020 bermula.

Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT), Shafruddin Ali Hussin berkata, pihaknya memperuntukkan RM400 ribu untuk kerja-kerja pembaikan dan akan menghantar laporan menyeluruh kepada Kementerian Pendidikan sekiranya dana darurat diperlukan.

“Biasanya bulan 10 dan bulan 11 adalah musim hujan, jadi mereka akan tumpang di bangunan Tingkatan Enam itu sepanjang sesi persekolahan ini. Insya Allah akan siap sebelum sesi persekolahan tahun 2020,” katanya selepas melawat dan meninjau kerosakan dialami siang tadi.

Shafruddin Ali Hussin

Dalam kejadian serangan ribut itu, kerugian dianggarkan mencecah setengah juta ringit. Namun penilaian teliti akan dilakukan pegawai berkaitan agar pembaikian dapat dilakukan dengan sempurna.

Sementara itu, Nur Raihanah Mohd, pelajar yang terlibat semasa ribut kerkenaan melanda sempat berkongsi detik cemas itu berkata, beliau menyaksikan barang-barang seperti buku dan atap berterbangan dipukul badai.

“Cikgu suruh saya duduk tepi kelas, lepas itu saya boleh buku terbang atas langit dengan atapnya semua, kayu-kayu semua jatuh. Cikgu azan dua kali, tidak lama selepas itu semuanya reda. Saya ingat mati sahaja pada masa itu,” katanya.

Pengalaman itu turut dikongsi oleh pelajar, Arnisya Humairah Muzir yang baharu selesai kelas ketika kejadian tersebut berlaku.

Nur Raihanah (kanan) dan Arnisya Humairah (kiri) ketika menceritakan kejadian ribut yang disaksikan.

“Saya baharu habis kelas Sejarah dan saya orang pertama yang keluar kelas. Ketika turun tangga, saya rasa macam ada benda jatuh. Lepas itu saya tengok kawan-kawan sedang berpelukan sesama sendiri berhampiran tangga. Saya mendekati mereka dan maklumkan apa yang saya nampak, lepas itu kami lari ke bawah,” katanya.

Dalam kejadian tiga petang semalam, atap, siling dan kekuda penyokong bumbung di dua bangunan sekolah iaitu blok akademik dan blok bengkel kemahiran hidup diterbangkan angin sepantas tiga minit.

Menurut saksi, terdapat kepala angin berwarna putih bergerak menuju ke arah sekolah tersebut.

Leave a Reply