BANYAK NEGERI AKAN BERALIH KE FASA 4 PPN MENJELANG OKTOBER – PM

Sumber Gambar: AFP

KUALA LUMPUR: Kerajaan menjangkakan kebanyakan negeri akan beralih ke fasa empat Pelan Pemulihan Negara (PPN) seawal bulan Oktober nanti.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ia selari dengan perkembangan proses pemulihan dan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang sedang berjalan lancar.

Ujarnya, kerajaan sentiasa memantau keadaan setiap negeri dengan rapi termasuk mengambil langkah intervensi mengikut keperluan.

“Fasa Keempat merupakan fasa terakhir, ia selaras dengan kadar vaksinasi negara pada tahap 80 peratus penduduk dewasa, aktiviti- aktiviti sosial dan ekonomi akan dibenarkan beroperasi dalam suasana norma baharu.

“Aktiviti pelancongan domestik, persembahan dengan penonton serta aktiviti sukan berkumpulan misalnya sudah boleh kembali dijalankan,” jelasnya dalam Dewan Rakyat sempena Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen ke-14, hari ini.

Muhyiddin mengulas pihaknya tetap melaksanakan penilaian risiko termasuk menilai kesiapsagaan mana-mana negeri untuk beralih ke fasa kedua, ketiga atau keempat.

Sementara itu, kerajaan telah memutuskan bahawa negeri yang sudah berada di fasa kedua tidak akan berpatah balik ke fasa pertama.

Jelasnya, keputusan tersebut merupakan pendekatan PPN yang menekankan langkah untuk keluar daripada pandemik COVID-19.

“Begitu juga dengan negeri yang beralih ke fasa ketiga tidak akan patah balik ke fasa kedua. Ini kerana, pendekatan PPN menekankan dengan izin, exit strategy and no turning back.

“Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku semula peningkatan kes di negeri tersebut, kerajaan akan mengetatkan kawalan pergerakan berdasarkan lokaliti tanpa perlu membuat perintah kawalan menyeluruh ke atas negeri atau wilayah sepertimana yang dilaksanakan kini,” jelasnya.

Peralihan fasa bagi sesebuah negeri akan dinilai dan dipertimbangkan berdasarkan tiga indikator nilai ambang iaitu purata bilangan kes harian; kadar penggunaan katil di wad unit rawatan rapi (ICU); dan peratusan rakyat dewasa lengkap divaksinasi.—AlHijrah Online

Leave a Reply