BAYI BUTA DITINGGALKAN IBU

JOHOR BAHRU: Seorang bayi yang mempunyai masalah penglihatan dipercayai ditinggalkan oleh ibunya.

Kisah itu tular menerusi perkongsian di Facebook Muhammad Azroy, yang memaklumkan bayi itu kini dijaga di Rumah Perlindungan Fitrah Qaseh yang terletak di Larkin, Johor Bahru.

“Kami seluruh warga Rumah Perlindungan Fitrah Qaseh hanya mampu melihat dan menangis di dalam hati apabila melihat nasib anak bayi comel sekecil ini diuji ditinggalkan oleh ibunya. Anak ini telah kami ambil untuk kami menjaga sepenuhnya.

“Apabila kami membuat saringan ke atas bayi ini, doktor memberitahu bahawa bayi ini disahkan buta. Sebelah matanya 100 peratus buta dan sebelahnya lagi 50-50,” katanya.

Tambah Azroy, bayi itu selepas ini perlu juga membuat saringan pendengaran kerana tidak memberi reaksi apabila mendengar bunyi kuat dan tidak menangis sepanjang dijaga pihaknya.

“Setelah saya dan pengasas Fitrah Qaseh berbincang. Kami perlukan susu ibu untuk kami membantu tumbesaran anak ini.

“Susu ibu sahajalah yang boleh membantu untuk anak ini terus kuat. Kami pernah ada pengalaman menjaga anak yang tidak cukup bulan dan lahir sebesar tapak tangan sahaja. Tatkala itu kami mencari susu ibu, kini anak itu sangat sihat dan cergas,” katanya.

Orang ramai yang ingin berkongsi susu ibu serta lain-lain keperluanya boleh hubungi Azroy di talian 011-36056056 atau terus ke rumah perlindungan tersebut. –AlHijrah Online

Leave a Reply