Bersikap terbuka melihat keindahan Islam

Mohd Kazim menyampaikan ceramah tentang Islam agama kedamaian di Masjid Ghufraniah Sungai Siput .

SUNGAI SIPUT – Masyarakat berbilang kaum di negara ini perlu bersikap lebih terbuka dalam melihat keindahan Islam sebagai agama yang membawa keselamatan dan kesejahteraan untuk manusia keseluruhannya.

Sebagai agama yang amat menitikberatkan kedamaian dan kasih sayang sesama insan, perkara asas seperti ini perlu diberikan perhatian dan dihebahkan kepada orang ramai, kata penceramah terkemuka, Datuk Mohd Kazim Elias.

Ini untuk mengelakkan salah faham terhadap Islam yang selalu dilabelkan sebagai agama yang membawa perpecahan dan kekerasan.

“Buat apa nak hidup dalam keadaan hasut menghasut, fitnah memfitnah, dan kutuk mengutuk antara agama satu sama lain? Kena hormat satu sama lain.

“Perkara inilah yang perlu diwar-warkan, tapi sayangnya yang dibesarkan adalah perpecahan, ajakan untuk bergaduh sedangkan dalam ceramah tadi ajak untuk berkasih sayang,” katanya kepada Sinar Harian.

Mohd Kazim berkara demikian ketika ditemui sempena program Ceramah Perdana Datuk Mohd Kazim Elias di Masjid Ghufraniah Sungai Siput, malam tadi.

Tambah Mohd Kazim, progam berkenaan juga berjaya menarik kunjungan masyarakat bukan Islam, sekaligus membuktikan masyarakat berbilang kaum di negara ini boleh hidup bersatu.

“Alhamdulillah, saya ucapkan tahniah kepada pihak penganjur kerana dapat menarik kunjungan daripada masyarakat Islam dan juga bukan Islam datang mendengar ceramah agama yang disampaikan.

“Biarpun dianjurkan di masjid, ia masih mampu menarik ramai orang termasuk bukan Islam. Bagi saya senario seperti ini sepatutnya dijadikan contoh dan ikutan di tempat-tempat lain pula,” katanya.

Sementara itu bagi Lim Yean Meng 56, berkata, dia sudah lama mengikuti ceramah daripada Mohd Kazim yang kebanyakannya dilihat menyentuh unsur kekeluargaan, peranan ibu bapa dan sebagainya.

Katanya kandungan ceramah yang disampaikan Mohd Kazim juga dilihat harmoni dan bersesuaian untuk semua.

“Saya dah ceritakan kepada rakan-rakan saya. Bukan Cina sahaja, India dan Sikh. Mereka tak percaya pada mulanya, tetapi kini percaya seratus peratus,” katanya.

Leave a Reply