DENDAM TAK BELI BARANG DADAH PUNCA KHIANAT KEBAKARAN 54 KENDERAAN

Keratan akhbar 4 Mac lalu

KUALA LUMPUR: Polis Sentul mengesahkan dendam antara punca seorang pekerja pasar borong bertindak membakar motosikal rakannya yang diletakkan di kawasan parkir sebuah blok di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Intan Baiduri, Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Sentul Acp Beh Eng Lai berkata,tindakan itu gara-gara suspek berang keraa  tidak dibantu membeli peralatan menghisap dadah.

Setakat ini, polis telah menahan tiga lelaki termasuk dalang utama berusia 31 tahun dalam serbuan di PPR terbabit jam 1.30 tengah hari, Jumaat lalu hingga 6.30 petang kelmarin.

Suspek berusia 31 hingga 44 tahun juga merupakan penghuni di blok PPR terbabit.

Polis merampas pemetik api serta pakaian suspek yang digunakan ketika kejadian.

Soal siasat mendapati suspek utama berusia 31 tahun itu mengaku melakukan perbuatan itu kerana dendam terhadap rakannya yang juga salah seorang pemilik motosikal yang terbakar dalam kejadian itu.

Suspek mengaku membakar kusyen motosikal mangsa hingga mengakibatkan api merebak mengenai 50 motosikal lain serta empat kereta yang diletakkan di kawasan berkenaan.

“Ketika kejadian, suspek utama didapati di bawah pengaruh alkohol.

 “Mangsa dan suspek berkawan dan tinggal di PPR Intan Baiduri,” katanya.

Semakan mendapati suspek utama mempunyai 14 rekod membabitkan sembilan kes jenayah termasuk bunuh, gaduh dan samun selain lima kes dadah.

Dengan kejayaan tangkapan ini, polis percaya kes yang mengalami kerugian mencecah RM300,000 ini berjaya diselesaikan.

Kes disiasat mengikut seksyen 435 kanun keseksaan.  –AlHijrah Online

Leave a Reply