DNAA JUGA DIAMALKAN DI MAHKAMAH SYARIAH – MOHD NA’IM

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar. — Gambar fail / Bernama

KUALA LUMPUR: Keputusan melepas tanpa membebaskan (DNAA) untuk pertuduhan kes bukan hanya diamalkan di mahkamah sivil tetapi juga digunakan di mahkamah syariah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata sebarang amalan, keputusan atau undang-undang yang dilaksanakan di mahkamah syariah melalui Jawatankuasa Teknikal Undang-Undang Syarak dan Sivil terdiri daripada ulama dan mereka yang pakar dalam undang-undang Islam.

“Saya mengambil contoh di mahkamah syariah Wilayah Persekutuan, ada Akta Tatacara Jenayah Syariah Seksyen 103 berkaitan DNAA yang sama seperti diamalkan mengikut Seksyen 254 Kanun Tatacara Jenayah di mahkamah sivil.

“Jadi sudah tentu amalan DNAA ini tidak bertentangan dengan syarak malah memang diamalkan peguam syarie, pendakwa syarie dan hakim syarie serta tidak pernah dipertikaikan,” katanya dalam satu hantaran video di Facebook.

Menurut Mohd Na’im amalan DNAA itu juga bukan hanya diamalkan di mahkamah syariah di Wilayah-Wilayah Persekutuan tetapi juga di lain-lain negeri di Malaysia.

Malah DNAA juga diamalkan di negara-negara Timur Tengah seperti Qatar yang merupakan negara Islam.

Dalam pada itu Mohd Na’im yang juga bekas Ketua Pengarah dan Ketua Hakim Syarie di Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) berkata, DNAA tidak bermakna tertuduh dibebaskan sepenuhnya dan pihak pendakwaan boleh menyambung semula pertuduhan apabila menemui bukti atau fakta kes baharu.

Semalam, Ahli Parlimen Marang yang juga Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang membuat kenyataan konsep DNAA tiada dalam kehakiman Islam. — AlHijrah Online

Leave a Reply