DUN KEDAH LULUS PINDAAN UNDANG-UNDANG TUBUH KERAJAAN NEGERI BERKAITAN LARANGAN LOMPAT PARTI

Sumber Gambar: BERNAMA

ALOR SETAR: Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah hari ini meluluskan pindaan undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah berkaitan melarang Ahli DUN (ADUN) melompat parti.

Enakmen Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah (Pindaan) 2023 itu dibentangkan Menteri Besar Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor.

Setelah Speaker DUN Kedah Datuk Juhari Bulat membuka ruang untuk pindaan itu dibahaskan, lima ADUN mengambil bahagian yang terdiri daripada Datuk Zamri Yusuf (PH-Suka Menanti), Datuk Seri Mukhriz Mahathir (PEJUANG-Jitra), Mohd Azam Abd Samat (PAS-Sungai Limau), Datuk Norsabrina Mohd Noor (BN-Bandar Baharu) dan Datuk Amiruddin Hamzah (PEJUANG-Anak Bukit).

Dalam perbahasannya, Norsabrina berkata kesetiaan merupakan nilai yang tinggi dan penting untuk dipertahankan dalam usaha memastikan kestabilan negeri sekali gus enakmen antilompat parti itu amat diperlukan.

“Bila parti buat keputusan untuk beralih sokongan daripada segi gabungan, kami akur. Kita akan pastikan mandat rakyat tidak dicabuli demi kepentingan diri kita sendiri,” katanya.

Sementara itu, Zamri yang juga Ketua Pembangkang DUN Kedah pula berkata enakmen antilompat parti itu nanti akan meyakinkan pengundi terhadap sistem politik negara.

“Pindaan ini mencipta sejarah dan secara langsungnya dapat menangani gejala rasuah yang menjadi punca kepada beberapa perkara berkaitan keyakinan pengundi,” katanya.

Persidangan DUN Kedah kemudian ditangguhkan ke satu tarikh yang akan ditentukan kelak.–AlHijrah Online

Leave a Reply