DUNIA ISLAM DIPERGESA PERTINGKAT, PUPUK BUDAYA INOVASI

KUALA LUMPUR: Negara-negara Islam perlu perkukuhkan lagi sistem pendidikan masing-masing terutama dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) dalam usaha untuk memupuk semangat inovasi dan menyesuaikan diri dengan dunia yang pesat berubah.

Menurut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Antarabangsa Pendidikan Kewangan Islam (Inceif) Profesor Datuk Dr Azmi Omar, mereka memiliki potensi besar untuk menawarkan sumbangan positif kepada komuniti global.

Beliau mengambil perhatian bahawa inovasi daripada dunia Islam amat kurang walaupun mempunyai begitu banyak sumber asli dan sumber manusia.

“Kita perlu kembali kepada pendidikan di mana negara-negara Islam perlu memberi tumpuan pada inovasi, yang bermakna perkukuhkan lagi STEM dan bidang berkaitan …untuk mendorong mereka menjadi inovatif. “Kita memiliki sumber-sumber tetapi kita tidak mampu menjadi inovatif. Sudah tiba masanya untuk bergerak ke arah budaya inovasi,” katanya menjelang Sidang Kemuncak Kuala Lumpur 2019 dijadual berlangsung mulai 18 sehingga 21 Dis.

Prof Azmi mengesyorkan agar negara-negara Islam mengenal pasti dan memanfaatkan kekuatan masing-masing dan meningkatkan kerjasama dalam kalangan mereka.

Sidang kemuncak itu akan mengupas dan mencari penyelesaian baharu dan boleh digunakan untuk menangani pelbagai masalah yang melanda dunia Islam, dan menyumbang ke arah menambah baik keadaan di negara Islam dan umat Islam.

Sidang kemuncak itu yang akan dipengerusikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, juga akan menumpukan untuk membina semula peradaban Islam. — BERNAMA

Leave a Reply