EDITOR BUKU DISYAKI HINA JATA NEGARA ‘LARI’ KE LUAR NEGARA

KUALA LUMPUR: Polis hari ini mengesahkan, editor buku kontroversi, “Rebirth: Reformasi, Resistance, And Hope In New Malaysia” telah melarikan diri ke luar negara. Ia berdasarkan semakan terhadap dokumen perjalanannya.

Buku berkenaan sebelum ini dikecam hebat kerana kulit bukunya memaparkan unsur-unsur yang disyaki menghina Jata Negara.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, lelaki warga tempatan itu didapati telah ke luar negara sejak 21 Januari lalu.

“Dia (editor) telah keluar Malaysia, namun kami tidak dapat memastikan keberadaan suspek serta lokasinya. Pihak JSJ telah menyenaraikannya sebagai Orang yang Dikehendaki dan akan ditangkap selepas dikesan,” katanya sebagai mana dipetik Bernama.

Huzir berkata, pihaknya juga akan bekerjasama dengan pihak berkuasa Interpol dan akan mengeluarkan notis merah andai suspek dikesan di mana-mana negara.

Polis sebelum ini telah merakam keterangan lapan daripada 28 penulis yang menyumbang artikel untuk buku berkenaan, manakala bakinya sedang diburu.

203 laporan polis diterima berhubung kes itu di seluruh negara. Kes akan disiasat mengikut Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama 2016, Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 8 (1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Buku yang disunting penulis, Kean Wong itu memaparkan sebuah logo mirip Jata Negara dan disyaki mempunyai unsur penghinaan terhadap lambang kebesaran itu. – AlHijrah Online

Leave a Reply