JAIS BENARKAN SOLAT JUMAAT, FARDU IKUT JUMLAH DITETAPKAN

SHAH ALAM: Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengumumkan ketetapan baru bilangan jemaah solat Jumaat dan solat lima waktu di masjid dan surau seluruh Selangor.

Pengarah JAIS Mohd Shahzihan Ahmad berkata penetapan baru jumlah jemaah itu dibuat susulan titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah supaya had jemaah di masjid dan surau di Selangor dinaikkan.

Jumlah jemaah yang ditetapkan adalah seperti berikut :

“Berikutan peningkatan jumlah jemaah terbaharu ini, Sultan Selangor turut menitahkan agar program-program pengimarahan diperluaskan bagi memastikan peranan masjid dan surau sebagai pusat ilmu Islam dan pusat komuniti ummah kembali berfungsi,” katanya.

Selain kebenaran meneruskan program pengimarahan, pihak pentadbir masjid dan surau dibenarkan melaksanakan program forum,diskusi,ceramah perdana, Kelas Pengajian Bersijil, Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA), aktiviti kursus dan latihan.

Selain itu, katanya sebagai usaha menggerakkan semula pendapatan masjid dan surau serta penjanaan ekonomi bagi ahli-ahli kariah, pihak pentadbir masjid, surau dan musolla juga dibenarkan mengaktifkan kembali operasi kios, koperasi, lot gerai dan aktiviti penjanaan ekonomi yang lain.

Semua masjid dan surau turut dibenarkan melaksanakan majlis akad nikah, pengurusan jenazah bukan COVID-19, pelaksanaan mesyuarat berkaitan pengurusan masjid dan surau, serta jamuan selepas program pengimarahan.

Pentadbir masjid dan surau solat Jumaat dikehendaki melaksanakan program disinfeksi berkala dengan menggunakan dana sedia ada sebagai langkah pencegahan penularan COVID-19.

“Pentadbir masjid, surau dan musolla hendaklah memaklumkan segera kepada Pejabat Agama Islam Daerah jika didapati berlaku sebarang penularan kes COVID-19 di masjid, surau atau musala masing-masing bagi mengenal pasti langkah-langkah kawalan,” katanya.

Ujarnya, mana-mana pegawai dan jawatankuasa masjid, surau dan musolla yang belum mengambil suntikan vaksin lengkap dilarang terlibat dalam apa jua pengendalian solat Jumaat dan solat fardu serta aktiviti pengimarahan yang dijalankan. – AlHijrah Online

Leave a Reply