JAKIM SERAH PERUNTUKAN LEBIH RM77 JUTA KEPADA PERAK

IPOH: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyerahkan peruntukan kewangan berjumlah RM77,769, 264.00 untuk negeri Perak bagi tahun ini . 

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Hakimah Mohd Yusoff berkata peruntukan ini adalah bagi tujuan pembayaran elaun dan imbuhan kepada guru KAFA, imam, bilal, siak dan guru takmir termasuk bayaran khas sekali beri RM600.00 kepada kumpulan berkenaan di negeri ini.

“Agihan ini merupakan manifestasi keprihatinan Kerajaan Malaysia terhadap pengurusan hal ehwal Islam di negara ini,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini. 

Pada Februari lepas Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan dalam pembentangan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat mengumumkan peruntukan RM1.5 bilion bagi pengurusan dan pembangunan hal ehwal Islam tahun 2023. 

Di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar malam Sabtu Sultan Perak Sultan Nazrin Shah berkenan menerima cek cura peruntukan itu daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar. 

Turut hadir Menteri Besar Perak Datuk Saarani Mohamad. 

Sultan Nazrin kemudian berkenan menyampaikan cek cura itu kepada Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak, Tan Sri Mohd Annuar Zaini. — AlHijrah Online

Leave a Reply