JAWI LAKSANA PERNIKAHAN ONLINE PERTAMA DI MALAYSIA HARI INI

Last Updated on

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) hari ini melaksanakan Majlis Akad Nikah satu pasangan pengantin secara atas talian (online), yang pertama di Malaysia, ekoran kekangan pergerakan akibat wabak COVID-19.

Majlis pernikahan pertama secara online melalui sidang video itu membabitkan pasangan pengantin, Muhammad Don Haadi Don Putra, 29, dan Nahdatul Aishah Mohd Sharif, 29, disempurnakan dalam sekali lafaz.

Majlis diadakan di rumah pengantin perempuan di Bandar Baru Wangsa Maju, Setapak, manakala pengantin lelaki pula berada di Setiawangsa pada jam 10.10 pagi tadi.

Bapa pengantin perempuan, Mohd Sharif Khamis menjadi wali pernikahan dengan kehadiran saksi.

Majlis bersejarah yang turut disiarkan menerusi Facebook Live Berita AlHijrah itu disaksikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Pengarah JAWI, Mohd Ajib Ismail.

Majlis nikah online itu selaras dengan ketetapan terbaru JAWI pada 17 April lalu yang memberi kelonggaran kepada pasangan yang memperolehi Kebenaran Berkahwin daripada JAWI untuk melaksanakan akad nikah secara sidang video (video conference) berdasarkan garis panduan dan borang permohonan ditetapkan.

Antara negara melaksanakan nikah online ekoran penularan wabak COVID-19 adalah Emeriyah Arab Bersatu (UAE).

Kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu hingga 28 April depan bagi mengekang penularan COVID-19 di negara ini. — AlHijrah Online/ Syed Azwan Syed Ali

4 comments

 • Tapi untuk yang anak tak sah taraf mcm mne pulak ? Sebab nak kne naik mkhamahkan ? Ambik surat wali hakim ?

 • nurshafika binti matdin

  macam mana nak apply untuk nikah secara online… pihak lelaki selangor dan pihak perempuan melaka.. boleh ke?

 • salam. boleh rujuk pada jabatan agama islam negeri. dalam konteks berita di atas boleh terus rujuk JAWI Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (FB etc). Terima kasih.

 • وَأُفَوِّضُ أَمۡرِيٓ إِلَى ٱللَّهِۚ إِنَّ ٱللَّهَ بَصِيرُۢ بِٱلۡعِبَادِ
  Ghaafir – 44
  “Dan aku sentiasa menyerahkan urusanku bulat-bulat kepada Allah (untuk memeliharaku); sesungguhnya Allah Maha Melihat akan keadaan hamba-hambaNya”.

  Dengan Rendah Diri Kami Meminta Para Sahabat Yang Dikasihi Sekalian Untuk Subscribe Channel Youtube Ihya Assunnah Solution
  https://www.youtube.com/channel/UCyC4FMCfTqhfqsSdw4qKe_w/videos

  Sebagai Tanda Sokong Usaha Berdakwah Di Jalan Allah SWT Dan Berkongsi Pahala Di Akhirat Sebagai Amal Jariah Setelah Kita Tiada Nanti.

  Takutlah Wahai Manusia Di Hari Dimana Tangan Dan Kaki Kamu Menjadi Saksi Di Hadapan Allah SWT Nanti.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ez8ef2CQf0A

  Mohon Like Page Pintu Ke Syurga :
  https://web.facebook.com/Pintu-Ke-Syurga-110968047089773/

  Jutaan Terima Kasih Di Atas Kesudian Sahabat Melayari Laman-Laman Media Ihya Assunnah.

Leave a Reply