KABINET BINCANG PENUBUHAN RCI TABUNG HAJI DALAM MASA TERDEKAT- ZULKIFLI

KUALA LUMPUR: Kerajaan berpandangan dalam usaha untuk meneliti dan menilai segala transaksi yang dilakukan oleh Tabung Haji (TH), ia perlu dilakukan oleh suatu badan bebas dan berautoriti.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata kerajaan akan mempertimbangkan dan memperhalusi cadangan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI).

“Mesyuarat jemaah menteri dalam masa terdekat akan membincangkan sedalam-dalamnya berkenaan isu Tabung Haji, termasuk cadangan serta kewajaran penubuhan RCI.

“Ingin saya tegaskan bahawa segala yang dilakukan oleh kerajaan adalah dengan niat suci, untuk mencari titik penyelesaian yang boleh diterima semua pihak, serta paling penting untuk memastikan segala urus tadbir TH menepati kepentingannya sebagai institusi milik umat Islam di negara ini,” katanya.

Tegas Zulkifli sebagai menteri yang dipertanggungjawabkan menjaga TH, beliau memaklumkan kerajaan akan meneliti dan menilai segala transaksi yang dibuat TH sebelum ini mahupun akan datang.

“Fokus kerajaan untuk memastikan segala operasi pelaburan TH dijalankan dengan penuh integriti selari matlamat dan hasrat ia ditubuhkan,” katanya.

Zulkifli berkata demikian ketika menggulung perbahasan usul titah diraja di Dewan Rakyat hari ini.

Ahli Parlimen Pontian, Port Dickson, Arau, Baling, Jerai serta Tanjung Karang antara yang menggesa penubuhan RCI TH. — AlHijrah Online / Zaim Zamani

Leave a Reply