KELANTAN TAWAR DENDA MINIMA PASANGAN NIKAH TANPA KEBENARAN

Gambar Hiasan

KOTA BHARU: Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan (JAHEAIK) melakukan program pemutihan pendaftaran perkahwinan luar negara tanpa kebenaran selama tiga bulan bermula hari ini.

Pengarahnya, Datuk Che Abdul Rahim Jusoh, berkata menerusi program berkenaan, pasangan yang berkahwin di luar peraturan iaitu tanpa kebenaran dan berlawanan enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Negeri Kelantan 2002, sebelum tahun 2005 yang tampil untuk mendaftarkan perkahwinan mereka hanya akan dikenakan denda minima.

Langkah ini diambil berikutan sehingga kini masih terdapat pasangan suami isteri di Kelantan yang belum mendaftarkan perkahwinan mereka berkemungkinan disebabkan tidak mengetahui prosedur atau tidak mampu untuk membayar denda yang dikenakan mahkamah syariah.

“Antara kesalahannya ialah pernikahan yang tidak berdaftar, nikah di luar negara, poligami yang tidak berdaftar dan semua yang diluar peraturan,”katanya.

Tambah beliau pasangan yang tidak mendaftar perkahwinan akan menyekat proses pendaftaran sijil kelahiran, pendaftaran sekolah anak, pembahagian harta pusaka dan pelbagai masalah dalam masyarakat.

“Jadi kita telah membuat satu kertas cadangan dan kerajaan bersetuju supaya mana-mana perkahwinan sebelum tahun 2005 ini dapat diberi tumpuan dan kita boleh terima pendaftaran mereka apabila syarat-syarat mencukupi dengan dikenakan denda minima,”katanya.

Pasangan tersebut boleh tampil ke pejabat agama berdekatan bagi membolehkan perkahwinan mereka disahkan oleh mahkamah dari segi undang-undang dan hukum syarak.

Sekiranya dikenakan denda, JAHEIK menerusi Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) akan memastikan ia adalah pada tahap minima dan mampu dibayar oleh pasangan berkenaan.

Beliau berkata demikian pada sidang media di pejabatnya Balai Islam Lundang, Kota Bharu, hari ini.

Che Abdul Rahim berkata, untuk program berkenaan, keutamaan adalah pasangan yang berkahwin sebelum tahun 2005, namun sekiranya mereka yang berkahwin selepas 2005 dan mahu membuat pendaftaran, pertimbangan akan dibuat sekiranya mempunyai sebab yang munasabah. –AlHijrah Online

Leave a Reply