KERAJAAN SEDIA KAJI JUMLAH INDIVIDU DIBENARKAN BERJEMAAH DI MASJID, SURAU

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersedia untuk mengkaji bilangan individu yang dibenarkan solat berjemaah di masjid dan surau.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, jika sesebuah masjid dan surau itu mempunyai keluasan yang sesuai, bilangan jemaah boleh ditambah sehingga 200 orang.

“Misalnya Masjid di Putrajaya, kalau boleh buat penjarakan sosial 1 meter mungkin bukan 30 orang mungkin boleh muat sehingga 200 orang kalau masjid itu besar tetapi mesti ada penjarakan sosial dan Prosedur Operasi Standard (SOP),” katanya pada sidang media harian Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Putrajaya hari ini.

Ismail Sabri berkata perkara itu dijadual untuk dibincangkan dalam Mesyuarakat Khas Menteri-Menteri pada Sabtu ini.

Katanya, beliau menyerahkan perkara itu kepada Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri untuk membentangkan SOP bersesuaian untuk mendapat pandangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Kita serah kepada Menteri Hal Ehwal Agama untuk mesyuarat Sabtu ini untuk dapat pandangan daripada KKM dan sebagainya untuk perkara itu dilaksanakan,” katanya.

Sebelum ini, kerajaan membenarkan untuk solat jemaah dan solat jumaat diadakan di surau dan masjid, namun dihadkan kepada 30 jemaah sahaja atau mengikut bilangan jemaah ditetapkan jabatan agama Islam negeri bagi membendung penularan COVID-19 — AlHijrah Online/ Zaim Zamani

Leave a Reply