KERAJAAN SERIUS PANTAU PENULARAN IDEOLOGI, PEMIKIRAN BERCANGGAH DENGAN AGAMA

KUALA LUMPUR: Kerajaan mengambil serius sebarang bentuk usaha penyebaran ideologi dan aliran pemikiran yang bercanggah dengan ajaran Islam seperti syiah, liberalisme, dan pluralisme.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, beberapa langkah telah dilakukan untuk tujuan itu merangkumi mewartakan fatwa dan perundangan serta mengeluarkan hukum, memberi penjelasan dan penerangan kepada masyarakat dan menyediakan kurikulum pendidikan peringkat rendah atau Kelas al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA).

Jelas Zulkifli, Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI) juga menetapkan pandangan hukum bahawa umat Islam di Malaysia hanya perlu mengikut ajaran Islam yang berasaskan pegangan Ahli Sunnah wal-Jamaah, dari segi akidah, syariah dan akhlak. Ia juga membuat ketetapan bahawa ajaran Islam selain daripada pegangan Ahli Sunnah wal-Jamaah adalah dilarang.

Susulan keputusan MKI itu, Zulkifli berkata 13 negeri di Malaysia telah mengeluarkan fatwa pengharaman Syiah, dan fatwa itu telah pun diwartakan serta boleh digunakan untuk mengambil tindakan ke atas pengikut Syiah.

“Perkembangan fahaman-fahaman itu di negara ini masih terkawal dan belum berada di tahap yang membimbangkan.

“Kerajaan melalui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama pihak berkuasa agama negeri dan agensi keselamatan sentiasa memantau kewujudan aktiviti kumpulan ini bagi mengekang penularan fahaman-fahaman itu dalam kalangan masyarakat di negara ini.”

Zulkifli berkata demikian dalam jawapannya kepada Senator Sabani Mat di Dewan Negara yang menyoal tentang langkah kerajaan untuk mengekang penularan fahaman selain daripada agama Islam. – Alhijrah Online / Faez Baderolhesam

Leave a Reply