“KITA BUANG TERUS, TIADA PELUANG KEDUA” – AYOB KHAN

Sumber Gambar: BERNAMA

JOHOR BAHRU: Seramai 78 pegawai dan anggota polis berdepan tindakan tatatertib sejak awal tahun ini termasuk lapan daripadanya dibuang kerja berbanding 92 kesalahan tatatertib yang direkodkan sepanjang tahun lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, dalam tahun ini terdapat 30 kertas siasatan yang akan dibuka melibatkan kesalahan rasuah, dadah, jenayah dan komersial.

“Minggu depan tuan-tuan, kita ada 12 orang lagi yang saya akan buang.

“Bagi saya, mereka ini tidak perlu diberi peluang kedua, kalau kita dapat tangkap, kita terus buang. Kita gunakan kaedah paling cepat.

“Ramai orang yang nak masuk polis, mana yang bermasalah kena buang cepat, kita tidak mahu tinggalkan dalam pasukan yang akan jadi barah atau kanser,” katanya pada sidang media berkenaan tangkapan seorang pegawai kanan dan tiga anggota polis yang terlibat dalam jenayah pemerasan di Batu Pahat.

Menurut beliau, tindakan buang kerja melibatkan anggota yang melakukan salah laku bukan satu perkara yang membanggakan.

Jelas Ayob Khan, ia merupakan keutamaan polis Johor dengan membuka kertas siasatan serta mengambil tindakan segera.

Dalam masa yang sama, Ayob Khan turut memberi amaran untuk tidak teragak-agak mengambil tindakan terhadap mana-mana Ketua Polis Daerah sekiranya mendapati mereka melindungi anggota dan pegawainya yang terlibat sebarang kegiatan jenayah.

Sebelum ini, seorang pegawai dan tiga anggota dari Ibu Pejabat Daerah (IPD) Batu Pahat ditahan kerana melakukan pemerasan terhadap seorang pemilik kilang sebanyak RM1,500.—AlHijrah Online

Leave a Reply