KUMPULAN PERTAMA NGO MALAYSIA KE AFGHANISTAN TIBA DI KABUL

KABUL: Enam sukarelawan Misi Kecemasan ke Afghanistan selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kabul di sini jam 4.30 petang waktu tempatan (8 malam Malaysia) semalam.

Misi anjuran Global Peace Mission (GPM) Malaysia dengan kerjasama Muslim Volunteer Malaysia (MVM) menjadi kumpulan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pertama dari Malaysia tiba di Afghanistan selepas pertukaran kerajaan di negara bergolak itu.

Kumpulan enam sukarelawan NGO Malaysia itu diketuai Azlan Muhammad Sharif dari GPM tiba di Kabul dari Islamabad melalui jalan udara.

Mereka dijadual berada di negara bergolak itu selama dua minggu bagi menilai keperluan mendesak di Afghanistan yang dilaporkan berdepan krisis kemanusiaan dan ekonomi selepas Kabul dikuasai Taliban pada pertengahan bulan lalu.

Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah sebelum ini dilaporkan berkata enam sukarelawan misi perolehan fakta (fact finding mission) GPM digerakkan bagi menilai keperluan kemanusiaan di Afghanistan.

Setakat ini, Malaysia belum menyatakan pendirian rasmi terhadap kedudukan pentadbiran kerajaan sementara Afghanistan diketuai Mullah Mohammad Hasan Akhund.

Amerika Syarikat (AS) sebelum ini mengundurkan sepenuhnya tenteranya pada 11 September lalu selepas 20 tahun berada di negara bergolak itu dan berperang dengan kumpulan Taliban dalam kempen “War on Terror” pasca insiden serangan ke atas bangunan World Trade Center pada 11 September 2001.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebelum ini dilaporkan berkata Afghanistan berdepan krisis kemanusiaan yang meruncing dengan 18.4 juta rakyatnya memerlukan bantuan kecemasan segera.

Empat puluh peratus daripada 40 juta populasi keseluruhan Afghanistan dilaporkan tidak cukup makan dan keadaan diburukkan lagi dengan krisis ekonomi akibat pembekuan aset dan bantuan dana kepada Afghanistan dari luar negara.

Dunia kini memerhatikan bagaimana Taliban yang kembali berkuasa di Afghanistan selepas era pemerintahan pertamanya pada 1996 hingga 2001 memerintah, khususnya dalam isu keterbukaan dan hak wanita di negara itu. — AlHijrah Online

One comment

Leave a Reply