MADAD METERAI MOU BERI PELUANG HUFFAZ PELAJARI BIDANG KEWANGAN, PELABURAN SYARIAH

KUALA LUMPUR: Pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) Maahad Integrasi Murtadha Dakwah Centre (MADAD) bersama dua pusat pendidikan terkemuka akan memberi peluang kepada para huffaz mempelajari bidang kewangan dan pelaburan syariah.

MoU berkenaan dimeterai bersama peneraju akademi saham syariah iaitu Asri Ahmad Academy dengan kerjasama Pusat Pengajian Profesional dan Pendidikan Berterusan Universiti Teknologi Malaysia (UTMSPACE) baru-baru ini.

Pengarah Urusan MADAD, Mohammad Yaakub Yusra Mohd Yusof berkata, kerjasama itu adalah yang pertama di Malaysia bagi melatih pelajar tahfiz mengurus kewangan di samping menjana pendapatan melalui pelaburan saham patuh syariah.

“Untuk fasa pertama, kami menyasarkan 20 pelajar huffaz untuk menyertai kelas saham bagi tempoh sehingga enam bulan.

“Teknik pelaburan bukan mudah untuk difahami. Jadi perlu tempoh pembelajaran yang panjang agar pelajar betul-betul memahami ilmu saham dan kewangan,” katanya selepas majlis menandatangani MoU.

Turut hadir Pengasas Asri Ahmad Academy, Datuk Mohd Asri Ahmad dan Pengarah Pembelajaran Sepanjang Hayat UTMSPACE, Dr Zakaria Mohd Yusof.

Sementara itu Mohd Asri berkata pemeteraian MoU itu antara usaha pihaknya dan MADAD untuk meningkatkan ekonomi bumiputera.

“Anak-anak muda tahfiz perlu dididik dengan ilmu kewangan dan pelaburan bagi membantu masa hadapan mereka melalui pendedahan dalam dunia kewangan dan pelaburan. Kita harap ia memberi manfaat besar kepada tahfiz,” katanya.

Maahad integrasi merupakan sebahagian projek MADAD yang turut sedang membangunkan Murtadha Dakwah Centre iaitu sebuah pusat komuniti Islam yang dilengkapi masjid, rumah warga emas, pusat tahfiz integrasi, kapsul hotel, stadium e-sports, hub sukan sunah serta penyediaan khidmat pengurusan jenazah yang dilakukan secara percuma.

Untuk mereka yang mahu mengejar saham akhirat dengan bersama-sama menjayakan penubuhan Murtadha Dakwah Centre, boleh salurkan sumbangan ke akaun Maybank 5520 5980 7117 atas nama Murtadha Dakwah Centre, atau boleh klik link http://www.madadcentre.com serta boleh juga hubungi nombor hotline 014-601 9090 atau 014- 601 9494. – AlHijrah Online

Leave a Reply