MAIS BINCANG KEPERLUAN PERJELAS KEDUDUKAN AJARAN AHLI SUNNAH WAL JAMAAH DALAM UNDANG-UNDANG

SHAH ALAM: Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) hari ini mengadakan perbincangan meja bulat berkaitan keperluan mewujudkan peruntukan dalam undang-undang tubuh negeri yang menjelaskan kedudukan fahaman dan ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah di negeri ini. 

Setiausahanya Dr Ahmad Shahir Makhtar berkata perbincangan selama satu hari itu diharap mencapai resolusi yang boleh menjawab isu berbangkit dan menjadi panduan kepada MAIS dalam menentukan hala tuju pindaan undang-undang berkaitan perkara itu. 

“Objektif utama perbincangan itu bertujuan untuk mendapatkan input dan pandangan daripada semua pakar terutama berkaitan agama Islam.

“Cadangan dan saranan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor dan Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan disambut baik untuk menambah baik perundangan sedia ada,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Shahir berkata perbincangan yang dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Undang-Undang MAIS Datuk Salim Soib @ Hamid itu turut dihadiri pembentang antaranya pakar perlembagaan Profesor Datuk Dr Shamrahayu Ab Aziz; Ketua Pendakwa Syarie Selangor Zainor Rashid Hassin dan Anggota Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Dr Muhammad Ayman Al Akiti.

Katanya peserta perbincangan tersebut terdiri daripada wakil agensi perundangan antaranya Jabatan Peguam Negara, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Persatuan Peguam Muslim Malaysia dan Persatuan Peguam Syarie Malaysia.–AlHijrah Online

Leave a Reply