MAKAN BESAR MALAM TAHUN BAHARU CINA DIBENARKAN

Sumber Gambar : AFP

PUTRAJAYA: Masyarakat yang akan menyambut perayaan Tahun Baharu Cina pada 1 Februari depan, dibenar mengadakan jamuan makan besar bersama ahli keluarga terdekat pada malam 31 Januari ini.

Menteri Perpaduan Negara, Datuk Halimah Mohamed Sadique, berkata resepsi Tahun Baharu Cina turut dibenarkan tetapi hanya boleh diadakan di ruang tertutup dan membabitkan jemputan yang terhad.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan, ia tidak membabitkan jamuan terbuka kepada orang ramai tanpa jemputan, dan bukan sesi majlis berkali-kali.

“Selalunya jamuan makan besar bersama keluarga ini hanya dihadiri ahli keluarga dan bukan sesiapa saja yang akan datang menyertai jamuan sedemikian.

“Yang dipersetujui jawatankuasa protem dan Kementerian Kesihatan (KKM) ialah jamuan di ruang tertutup, dengan hanya dibenarkan kepada mereka yang mendapat jemputan. Tidak ada sesi berkali-kali,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Sidang Media Pengumuman Prosedur Operasi Standard (SOP) Sambutan Tahun Baharu Cina 2022 yang diadakan bersama Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong di Kementerian Perpaduan Negara, di sini, hari ini.

Kementerian itu juga menetapkan jemputan untuk resepsi Tahun Baharu Cina 2022 hanya membabitkan 50 peratus kapasiti ruang, selain perlu mengamalkan penjarakan fizikal.

Tambahnya, kebenaran juga diberikan untuk upacara sembahyang khas pada 1 dan 2 Februari depan di rumah ibadat, dengan mengikut SOP Pembukaan Rumah Ibadat dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa Empat. –AlHijrah Online

Leave a Reply