MASJID NEGARA KEMBALI DIBANJIRI JEMAAH

KUALA LUMPUR: Selepas lebih tiga bulan Masjid Negara lengang tanpa kehadiran jemaah yang ramai, hari ini kira-kira 1,000 jemaah dibenarkan untuk solat Jumaat di masjid itu.

Kebenaran itu selari dengan kelonggaran diberikan dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Berdasarkan tinjauan AlHijrah Online, Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ketat dilaksanakan pihak Masjid Negara bagi membendung penularan Covid-19 dalam kalangan jemaah.

Mereka dikehendaki untuk beratur, melalui saringan kesihatan dan melakukan pendaftaran sebelum dibenarkan masuk ke ruang solat.

Jemaah mula tiba di Masjid Negara seawal jam 11.30 pagi dan pintu masuk dibuka pada jam 12 tengah hari.

Hanya 1,000 jemaah dibenarkan untuk solat Jumaat di Masjid Negara hari ini.

Salah seorang jemaah Syazwan Mohamad Saad, 43, berkata dia bersyukur dapat kembali menunaikan solat Jumaat di Masjid Negara selepas sekian lama tidak dapat berbuat demikian.

“Alhamdulillah yang amat sangat kerana diberikan peluang untuk kembali menunaikan solat Jumaat beramai-ramai di Masjid Negara mengikut SOP yang ditetapkan pihak pengurusan. Saya rasa walaupun agak sukar tapi kita kena patuh SOP yang ditetapkan demi sama-sama membasmi wabak Covid-19,”  katanya ketika ditemui AlHijrah Online.

Seorang lagi jemaah Ahmad Shahir Jiri, 41, berkata dia bernasib baik dapat menunaikan solat Jumaat pada minggu ini, selepas gagal berbuat demikian minggu lalu berikutan jumlah jemaah di masjid yang dikunjunginya telah mencapai had maksima.

“Tak semua orang dapat peluang ini dan saya rasa ini nak tunjukkan kita ni kadang-kadang ada rezeki Allah SWT untuk benda-benda macam ini  dan pada saya untuk hari ini yang dapat solat memang rezeki masing-masing walaupun dengan SOP yang ditetapkan tapi saya rasa rakyat Malaysia dapat patuh.” katanya.

Berikutan jumlah jemaah yang hadir untuk solat Jumaat di Masjid Negara hari ini melebihi had yang ditetapkan, ada diantara mereka yang gagal untuk masuk ke ruang solat.

Bagaimanapun tiada sebarang kekecohan berlaku dan rata-rata jemaah memahami SOP ditetapkan. – AlHijrah Online / Zaim Zamani

Leave a Reply