MENTERI AGAMA PIMPIN TUJUH INDIVIDU LAFAZ SYAHADAH

KUALA LUMPUR: Perasaan hiba bercampur gembira dirasai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar selepas beliau memimpin tujuh individu memeluk Islam.

Menurut Mohd Na’im, beliau semalam telah diundang Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) untuk memimpin syahadah tujuh orang saudara baharu yang memeluk Islam di Masjid Negara selepas solat Zohor.

“Alhamdulillah, telah dikurnia nikmat iman dan Islam. Seperti kain putih yang membalut badan. Bersih dari segala dosa dan kotoran. Bercampur hiba dan gembira, saat berpeluk erat dan bersalaman,

“Saya telah menyampai pesan supaya mereka terus mempelajari ilmu-ilmu fardhu ain. Ilmu menjadi pasak amalan. Belajar lah secara bertahap-tahap dan perlahan-perlahan. Pasti Allah akan mempermudahkan segala urusan,” katanya dalam satu hantaran di Facebook.

Mohd Na’im dalam masa sama turut menasihatkan saudara baharau itu untuk terus berbakti kepada ibu bapa dan ahli keluarga walau berbeza agama kerana Islam tidak pernah memutuskan silaturrahim.

Perkara itu katanya boleh dijadikan contoh dan tauladan yang baik.

Selain itu, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) akan sentiasa memberikan bantuan dan bimbingan kepada mualaf melalui agihan zakat dan pelbagai program.

Tambah Mohd Na’im kelas pengajian agama secara percuma juga disediakan bagi tempoh pengajian satu tahun enam bulan di Kompleks Darul Hidayah, institusi di bawah JAWI. – AlHijrah Online

Leave a Reply