MINYAK PAKET PLASTIK LEBIH JIMAT BERBANDING DALAM BOTOL

KEPONG: Dalam tempoh Pergerakan Kawalan Pergerakan (PKP), pengguna yang merasakan minyak masak dalam botol yang dijual ketika ini mahal, boleh beralih kepada minyak masak yang dijual dalam paket plastik.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kuala Lumpur, Ariffin Samsudin berkata, minyak masak dalam paket masih dijual dengan harga RM2.50 sekilogram (kg).

Menurut beliau, harga bagi 5 kilogram minyak masak yang bersamaan dengan minyak masak dalam botol hanya RM12.50 berbanding lebih RM20 dalam botol.

Bagaimanapun tegas beliau, ia bergantung kepada pilihan pengguna kerana kualiti minyak masak dalam paket juga tidak jauh beza dengan dalam botol.

Terdahulu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menyangkal dakwaan mengatakan harga minyak paket satu kg dijual pada harga tinggi ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

Minyak masak dalam bentuk pembungkusan satu kilogram adalah barang kawalan bersubsidi sejak 2007 yang dijual pada harga RM2.50.

Bagaimanapun, minyak masak botol bersaiz 5 kilogram tertakluk kepada harga pasaran terbuka.—AlHijrah Online

Leave a Reply