MISI SAR PENDAKI EVEREST OKU, HAWARI DILANJUTKAN LIMA HARI

KUALA LUMPUR: Misi mencari dan menyelamat (SAR) pendaki Malaysia Everest 2023 (ME2023) orang kurang upaya (OKU) pendengaran, Muhammad Hawari Hashim, 33, akan dilanjutkan lima hari lagi.

Ketua Misi ME2023 yang juga Presiden Kelab Eksplorasi Altitude Malaysia, Azim Afif Ishak, 33, berkata, pelanjutan tempoh itu diberikan dengan bantuan Kedutaan Malaysia di Nepal, selepas mendapat ihsan daripada pihak berkuasa Nepal yang mengendalikan aktiviti mendaki ke puncak gunung itu.

Katanya, pihak berkuasa Nepal menutup aktiviti mendaki ke puncak Everest bermula hari ini.

Azim berkata, misi SAR itu akan menggunakan dua dron berteknologi tinggi melibatkan seorang pendaki, Tiong Ling Yang, 30; Pengurus Pasukan ME2023, Ayu Wanirah Naharuddin, 30, dan seorang malim gunung yang berpusat di Kem Dua kawasan pergunungan itu.

“Misi SAR dijangka bermula esok dan bergantung kepada kelulusan pihak berkuasa kastam negara itu yang masih belum memberi pelepasan kepada satu dron yang dihantar melalui kargo dari Malaysia pada Sabtu lalu.

“Sekiranya mendapat pelepasan kami akan bertolak esok dari Kathmandu ke Kem Dua menggunakan helikopter bagi menyambung misi SAR,” katanya seperti dilapor Sinar Harian.

Hawari dilaporkan hilang selama 11 hari termasuk hari ini, selepas meninggalkan Kem Empat pada 19 Mei lalu.

Pada 18 Mei lalu Hawari dilaporkan berjaya menawan puncak Everest pada jam 3.30 petang waktu Nepal.

Terdahulu, satu perbincangan membabitkan Kedutaan Malaysia di Nepal yang dihadiri Kuasa Usaha Sementara, Kedutaan Besar Malaysia di Kathmandu, Mohd Fadzle Abu Hasan diadakan bagi memohon permit khas kepada kerajaan Nepal untuk meneruskan misi SAR, pada Sabtu lalu.

Menurut Azim, pihaknya telah membawa sebuah dron yang berupaya mengesan sehingga melebihi 8,000 meter dari aras laut serta kawasan berbahaya yang tidak boleh dimasuki anggota penyelamat dan malim gunung.

Jelasnya, sekiranya inisiatif dron itu berjaya mengesan objek, sut pakaian atau kelengkapan lain yang digunakan Muhammad Hawari, barulah malim gunung ditugaskan ke kawasan itu bagi membuat pengecaman.

“Inisiatif ini dapat menjimatkan kos dan lebih efektif. Pada masa sama kami juga sudah melantik 10 malim gunung yang sentiasa bersiap sedia untuk melakukan tugasan sekiranya diperlukan.

“Misi SAR selama lima hari ini juga bergantung kepada keadaan cuaca dan sekiranya masih berdepan jalan buntu mungkin akan membuat suatu ketetapan sama ada untuk meneruskan atau tamatkan yang akan diputuskan dalam masa terdekat,” katanya.—AlHijrah Online

Leave a Reply