MUHYIDDIN DAKWA DIDESAK BEBASKAN INDIVIDU TERLIBAT KESALAHAN JENAYAH

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin percaya kemelut politik di Malaysia ketika ini sengaja dicetuskan oleh pihak-pihak tertentu yang cuba ‘menangguk di air yang keruh’.

Katanya beliau telah didesak untuk mencampuri urusan mahkamah melibatkan beberapa individu.

“Saya tahu bahawa mereka kurang senang dengan ketegasan saya untuk tidak melayan beberapa tuntutan mereka.

“Ini termasuk desakan supaya saya mencampuri urusan mahkamah untuk membebaskan beberapa individu yang sedang didakwa atas kesalahan jenayah,” katanya dalam perutusan khas hari ini.

Perutusan khas tersebut dibuat selepas beliau menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara pagi tadi susulan isu penarikan sokongan kepada perdana menteri oleh beberapa ahli Parlimen.

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi juga semalam memaklumkan Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO sebulat suara menarik sokongan kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan perdana menteri.

Muhyiddin dalam perutusan khas tengah hari tadi memaklumkan Al-Sultan Abdullah telah memperkenan cadangan usul undi percaya di Parlimen September depan bagi menentukan keabsahan Muhyiddin sebagai perdana menteri. – AlHijrah Online

Leave a Reply