ORANG RAMAI SOKONG KELONGGARAN MAJLIS PERKAHWINAN

KUALA LUMPUR: Orang ramai mengalu-alukan kebenaran oleh kerajaan dalam penganjuran majlis perkahwinan dalam masa terdekat.

Tinjauan AlHijrah Online mendapati, rata-rata mereka sedia maklum dengan kepentingan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang diperlukan ketika penganjuran sesebuah majlis keramaian, sama ada sebagai tuan rumah mahu pun tetamu.

“Buat ketetapan dengan mengehadkan bilangan pengunjung pada majlis perkahwinan. Pada masa sama, perlu patuh SOP yang ditetapkan kerajaan,” jelas salah seorang orang awam, Mohd Hafi Mohd Shah.

“Proses nikah lazimnya tidak memerlukan kehadiran yang ramai. Cukup sekadar dibuat di tempat yang tertutup. Manakala kenduri kahwin pula boleh ditangguh atau buat di tempat yang lebih luas dan lapang,” katanya.

Sementara itu, ada juga orang awam yang ditemui, menyuarakan kebimbangan jika penganjuran sesebuah majlis perkahwinan itu, mencetus penularan virus COVID-19 atau kluster majlis perkahwinan.

“Perlu penelitian supaya setiap SOP dipatuhi oleh tuan rumah dan tetamu undangan. Saya tak mahu kalau tetamu datang ke majlis perkahwinan saya, dan ia menjadi asbab penularan dan wujud kluster baharu,” kata Muhd Helmi Ahmad Zaki.

Sementara itu, bagi Nuraini Noor Azli, beliau mahu sebarang keputusan kerajaan dipatuhi, malah beliau sendiri akan akur dengan apa yang ditetapkan kerajaan jika memilih untuk berkahwin dalam masa terdekat.

“Majlis saya nanti dijangka 1,500 yang akan hadir. Namun disebabkan PKP, kemungkinan besar kami akan hadkan kehadiran tetamu. Apa pun, ia bergantung kepada kelulusan kerajaan dalam membuat ketetapan mengenai SOP majlis perkahwinan,” jelasnya.

Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) petang ini membincangkan secara terperinci tentang kebenaran menganjurkan majlis perkahwinan, manakala ketetapan mengenainya diumumkan esok. AlHijrah Online / Zamir Akmal Zambri

Leave a Reply