PALESTIN ANGGAP KERAJAAN BAHARU ISRAEL TETAP SAMA, MUNGKIN LEBIH TERUK

Sumber: AFP

GAZA: Kumpulan pejuang Hamas tidak mengharapkan berlakunya perubahan positif daripada kerajaan Israel pasca-Netanyahu.

“Kami tidak mengharapkan perubahan dalam kerajaan penceroboh, kerana mereka bersatu dengan dasar membunuh dan merampas hak Palestin,” tulis jurucakap Hamas, Sami Abu Zuhri di Twitter pada Ahad lepas.

Abu Zuhri mengaitkan kegagalan bekas Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu membentuk kerajaan sebagai ‘kemenangan’ dalam pertempuran 11 hari antara Hamas dan Israel pada Mei, lapor Agensi Anadolu.

Di bawah perjanjian gabungan baharu antara lapan parti Israel, Perdana Menteri, Neftali Bennett akan menerajui pentadbiran Israel selama dua tahun diikuti parti Yair Lapid untuk tempoh dua tahun berikutnya.

Pembentukan kerajaan baharu itu sekali gus menandakan berakhirnya pemerintahan 12 tahun Netanyahu.

Sumber: AFP

Sementara itu, Setiausaha Agung Pergerakan Inisiatif Kebangsaan Palestin, Mustafa Barghouti, memberi amaran bahawa kerajaan Bennett akan menyokong penyelesaian pendudukan haram dan diskriminasi kaum serta dilihat bakal lebih ekstrem berbanding pemerintahan sebelum ini.

“Kerajaan baharu ini tiada bezanya dengan pemerintahan Netanyahu, kerana ia adalah kerajaan penjajah, penceroboh dan mengamalkan diskriminasi kaum seperti kerajaan sebelum ini dan bahkan lebih teruk,” kata Barghouti.

Ia dapat dibuktikan berdasarkan kenyataan Bennett pada Ahad mengenai perluasan kawasan penempatan ke kawasan C Tebing Barat.

Di bawah Perjanjian Oslo 1995 antara Israel dan pihak berkuasa Palestin, Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur, dibahagikan kepada tiga bahagian – Kawasan A, B, dan C – dengan kawasan C di bawah kawalan pentadbiran dan keselamatan Israel sehingga perjanjian akhir dengan Palestin dicapai.

Barghouti menyeru warga Palestin dan dunia untuk menghadapi ‘kerajaan perkauman’ melalui cara penentangan, boikot, dan sekatan.—AlHijrah Online / BERNAMA

Leave a Reply